pondelok 29. septembra 2014

O jedlách a varení

Dnes by som Vám rád opísal estónsku kuchyňu, miestne špeciality, reštaurácie a ako sa vlastne stravujem.

Estónci milujú mäso, a tak sa nedivte, že keď prídete do školskej menzy, nájdete tam iba mäsové jedlá - kuracina, hovädzina, bravčové. Mimochodom, na fakultách bežne menzy nebývajú, len naša fakulta je výnimkou. Predsa len, jedna porcia stojí (približne) 3€, čo sa podobá cenám väčšine reštaurácii. Cena denného menu sa pohybuje od 3,30 do 4 €. Denné menu zvyčajne vyzerá v tvare mäso + príloha, prípadne celkom častým jedlom je tkz. "Sea pasta" (cestoviny s rybacinou).

V meste je viacero obľúbených reštaurácii, no väčšinu z nich zatiaľ nepoznám. Čo môžem odporučiť, je reštaurácia Oscara & Eduarda Wilde, pre domácich známa ako 'Vilda'. Hoci je to jedna z drahších reštaurácii, je tam príjemný personál a robia tam veľké porcie.

No bežne do reštaurácii nechodím, sú pre mňa drahé - a tak mi neostáva nič iné, ako si variť. Už ste videli môj šošovicový prívarok. Typickým, ľahkým a rýchlym jedlom je pre mňa praženica so zeleninou (alebo lečo s vajcom?). Opražím cibuľu, pridám papriku a paradajku, nakoniec vajcia a je to hotové. Ďalším rýchlym a ľahkým jedlom je kuskus (zaliaty vriacou vodou, so zeleninou - čerstvou alebo zmrazenou a strúhaným syrom). Občas si spravím aj najtypickejšie študentské jedlo - cestoviny s niečím (syrom a kečupom, nivovou omáčkou, tuniakovou omáčkou, atď.). Keď mám chuť na niečo mäsovejšie, tak si spravím mäsové (alebo aj nemäsové) rizoto, dusené kuracie soté, či obyčajnú hovädzinu na cibuľke.

jeden z prvých pokusov

mňam-mňam rizoto

syr, broskyňa, mäso - veď to poznáte
Na záver by som sa chcel trochu bližšie pozrieť na Estónske špeciality. Jednou z nich je tmavý chlieb, rozšírený v celom pobaltí. Ďalšou surovinou je ich syr. Je podobný našemu eidamu, no je trochu iný - a hlavne rozšírený.

Estónci sa zrejme veľmi sladkosťami nenapchávajú, pretože tu nenájdete taký široký výber sladkostí ako u nás. Väčšinou sú to müsli tyčinky, navyše iba 25g. Samozrejme tu nájdete aj čokolády, hoci trošku drahšie ako u nás. No najlepšou pochúťkou je domáca dobrota zvaná kohuke: tvarohová tyčinka obalená v čokoláde (niečo na spôsob Tvarohový Míša). Táto tyčinka sa dá kúpiť v chladiacich boxoch a má jednu nevýhodu: musíte zjesť aspoň dve, aby ste boli zasýtení. Našťastie jedno kohuke sa dá (v akcii) kúpiť za 22-25 centov, takže ani dve naraz nevyjdu až tak draho. Okrem toho tu nájdete veľa druhov kohuke, od 30 po 43 gramov, od 43% až po 66% tvarohu. Existuje bez príchute, rozšírený je vanilkový, čokoládový, karamelový, pre gurmánov malinový s bielou čokoládou, atď.

zásoba kohuke


Na chlieb si môžete natrieť obyčajné, alebo pomazánkové maslo. To pomazánkové je trochu hustejšie ako naše. Bambína, Apetíta a podobné syrokrémy v črievku či alobale som tu zatiaľ nevidel. A šunky kúpite skôr na tržnici, ako v supermarkete.

Čo sa tu dá piť? Medzi tvrdým alkoholom tu nájdeme likér Vanna Tallinn (nie je to likér, má to 40-50%), ďalej tu nájdeme široký výber piva (skoro taký široký ako u nás), a cider. Cider je alkohol vyrobený z vína a ovocnej šťavy, veľmi obľúbený hlavne u nežných pohlaví (a u ľudí ktorí nemajú radi pivo :-}). Nájdete tu klasický jablkový, hruškový, egrešový cider, ďalej ovocnú zmes, višňu, jahodu...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára