Dostatok zásob je základ. Neraz sa mi stalo, že ma (kvôli neveľkému obedu) premohol večer hlad a nevedel som sa dojesť. Potraviny majú zvyčajne dlhú trvanlivosť, tak prečo si nespraviť dostatočnú rezervu? Hlavne keď je niečo v akcii. A keďže je teraz zemiaková sezóna, tak tu mám približne 5 kg zemiakov.
Viete, čo jem každé (ale úplne každé!) ráno na raňajky už asi mesiac? Ovsené vločky! Inšpiroval som sa týmto geniálnym receptom, ktorý som si však trochu zjednodušil - vločky zalejem vriacou vodou (z novej kanvice)) a pridám olej, maslo, zvyčajne aj trochu mlieka. Nakoniec pridám najlepšiu prísadu: mrazené ovocie. Už som minul balík mrazených brusníc, dokončujem balík čerešní a aktuálne frčím na malinách. Je to skutočná dobrota, na záver ešte zvyknem pridať sušené hrozienka ('lepkavé', zlaté). Ak to chcete odskúšať, nezabudnite na jednu dôležitú vec: kúpte si pomleté, drobné vločky. Netreba ich variť a kaša potom lepšie chutí.
Prišla jedna z mála chvíľ, keď sme sa my, traja starí chlapi - ja, Tomáš a Honza, rozhodli niečo navariť. Ani neviem ako, ale dostali sme sa k myšlienke hovädzieho guláša. Fotku z neho nemám, nakoniec bol trochu vodnatý, ale chutil dobre. Každopádne Tomáš miluje cibuľu a chcel jej extra veľa, tak som si aspoň odfotil to množstvo cibule:
Občas to príde - jedlá typu internát. Avšak s trochou odvahy sa dá spraviť naozaj dobrá omáčka. Hlavne nezabudnúť na korenie.
Mäsu sa už nevyhýbam a smelo si na tržnici kupujem celé kilo. Časť si zamrazím a zvyšok jem aspoň dva dni, zvyčajne štyri porcie. Samozrejme, kúsky mäsa s ryžou sú príliš nudné, preto sa to vždy snažím nejako ozvláštniť pridaním kadejakej zeleniny či primiešať k ryži pohanku (Sergejov štýl).
Brokolica so zemiakmi je jedno z ďalších lenivých a zároveň vegetariánskych jedál, ktoré mám rád. Výhodou je, že sa dá spraviť hocikedy - ak je v mrazničke dostatok mrazenej brokolice + prílohy. Smotana nie je potrebná, no v Estónsku je celkom rozšírená a určite sa hodí, bez nej by to bolo asi príliš suché. Je to jedno z najrýchlejších jedál - veď stačí iba uvariť brokolicu a zemiaky.
Po (ne)úspešnom guláši som navrhol spraviť palacinky. Potreboval som konečne otvoriť múku kúpenú ešte na začiatku semestra. Pretože som bol celý deň v škole, nechal som chalanov, nech ich spravia. Po prvých pár Tomášových pokusoch dostávame na tanier nedopečenú a zároveň spálenú guču, ktorá veľmi dobre nechutí - obviňujeme z toho doškriabanú panvičku. Následne skúšam opekať palacinky ja, s podobným výsledkom. No ja sa len tak ľahko zahanbiť nedám, a preto skúšam experimentovať - a po chvíli opekania palacinky nad zníženým plameňom dostávame niečo, čo sa začína podobať na palacinku:
Na záver fotka našeho Mulgipuderu, do ktorého sme (zrejme kvôli hladu) zabudli pridať ovsené vločky aj smotanu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára